
Com hem de protegir-nos de la calor?
L’excés de calor pot provocar problemes greus en la nostra salut, sobretot si l’exposició a temperatures tan elevades es prolonga. Si no prenem unes certes mesures, podem sofrir una insolació o un cop de calor. Evita exposar-te a les altes temperatures!
Què és un cop de calor?
El cop de calor es produeix quan la temperatura del nostre cos augmenta molt ràpidament i aquest no és capaç de refredar-se per si mateix. Els símptomes més comuns són: temperatura corporal elevada, set intensa, marejos, mal de cap, nàusees, pulsacions ràpides, convulsions, etc.
Avui us compartim algunes recomanacions per a evitar un cop de calor! Pren nota!
- Evita sortir de casa durant les hores centrals del dia (entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda). Quan surtis, protegeix-te amb una gorra o un barret.
- No esperis a tenir set! És imprescindible que t’hidratis i beguis molts líquids. Evita les begudes ensucrades, les begudes amb cafeïna i l’alcohol.
- Evita els menjars copiosos. Poden empitjorar les teves digestions i faran que et sentis molt pesat.
- Utilitza roba lleugera, de tons clars i compostes de teixits naturals.
- Quan estiguis a casa, utilitza les habitacions més fresques i durant el dia no oblidis abaixar les persianes i tancar les finestres.
- Utilitza algun tipus de climatització, i en cas de no disposar, intenta anar a llocs que sí que estiguin climatitzats com a biblioteques, cinemes, centres comercials…
Com actuar en cas de cop de calor?
Si et trobes en una situació on algú sofreix un cop de calor, el més convenient és acudir a un servei d’urgències. Però per si això no fos possible, aquestes són les mesures que hem de prendre:
- Porta a la persona afectada a un lloc amb ombra i el més fresc possible.
- Col·loca-la amb el cap aixecat perquè la seva respiració millori.
- Eleva-li una mica de roba i dona-li aire per a reduir la seva temperatura corporal.
- Dona-li aigua fresca a petits, però mai de cop! Això l’ajudarà a hidratar-se i a baixar la temperatura del seu cos.
- Si el seu estat millora, acompanya’l a un servei mèdic perquè li facin una revisió i un seguiment del seu estat.
En aquesta època de l’any, recorda vigilar als col·lectius més vulnerables: gent gran, persones amb malalties cròniques, nadons i nens menors de 4 anys!