Si et sents cansat/da… potser és astènia primaveral!
Els canvis estacionals ens poden arribar a afectar molt, ja que les nostres rutines, la temperatura i les hores de sol canvien fent que el nostre cos ho noti i ho expressi de diverses maneres: caiguda de cabell, alteracions del son o, en el cas de la primavera, que apareguin símptomes de molta fatiga i falta d’energia. Així doncs, estaríem parlant del que s’anomena astènia primaveral.
Què és l’astènia i com es produeix?
L’astènia no és més que la reacció del nostre organisme davant de canvis estacionals bruscos. El pas de l’hivern a la primavera n’és un clar exemple: els dies s’allarguen, els horaris canvien, la temperatura augmenta, etc. Encara que hi hagi diversos símptomes d’astènia, els més comuns són els següents:
- Insomni durant la nit i somnolència durant el dia
- Sensació de cansament i falta d’energia
- Signes d’ansietat i irritabilitat
Tot i això, no has de patir! L’astènia primaveral només dura una setmana o dues, el temps que el cos necessita per a acostumar-se al nou ritme vital.
Consells per prevenir o combatre l’astènia:
Donat que els canvis estacionals són inevitables, cal que ens avancem a aquests i preparem el nostre cos pel què vindrà. Així doncs, alguns dels consells que et donem són:
- Acostuma’t als canvis d’horari. Abans que es canviï l’hora, una setmana abans comença a acostumar el teu cos anant a dormir cada dia 15 minuts abans. D’aquesta manera, el salt d’horaris serà molt menys gran.
- No deixis de fer esport. Una vida activa t’ajudarà a disminuir els signes de fatiga, ja que les endorfines que generem quan fem esport fan que tinguem un sistema immunitari més fort i que descansem molt millor a la nit.
- Alimenta’t i hidrata’t bé. Tenir una dieta sana i variada és sovint la clau de l’èxit. Així doncs, ingerir aliments rics en nutrients, vitamines i minerals previndran i combatran l’astènia. A més, un cos ben hidratat t’ajudarà a superar els canvis de temperatura.
- Evita la cafeïna o els estimulants. Encara que quan ens sentim cansats tendim a prendre més cafè, és important que no n’abusis, i menys quan ja tens signes d’astènia. Per què? Doncs perquè la cafeïna obliga el pàncrees a produir alts nivells d’insulina, fent que el cos gasti més sucre del normal. Quan passen unes hores, es crea un efecte rebot, fent que ens sentim més somnolents o sense vitalitat.
És important que t’anticipis als canvis estacionals per tal d’evitar aquests símptomes que et xuclen l’energia i et deixen sense ganes de fer res. Així doncs t’animem a cuidar la teva alimentació i ser més llest/a que les estacions. Si sents que l’astènia perdura, no dubtis en consultar-ho amb el metge o farmacèutic de confiança perquè et pugui donar un cop de mà!